img03

Stevan Filipović

Stevan Filipović je režiser, scenarista i urednik iz Beograda.
 
Njegov prvi igrani film bio je Šejtan je Varrior (originalni naslov: Sejtanov ratnik, 2006, direktor / ko-vriter). Kombinacija žanrovske elemente iz 80-tih filmovima, kao i savremene fantasi bioskop, je slavljen kao dašak svežeg vazduha i od strane kritičara i publike, i to je označilo početak novog talasa u srpskoj kinematografiji, često nazivaju Nev Srpski Bioskop. Takođe je pohvaljen na pionirskom upotrebi oba praktičnih i CGI specijalnim efektima i šminke. Šejtan je ratnik je prikazan na brojnim festivalima u Srbiji i širom sveta, i osvojio Grand Prik na Grossmann Fantasi filmskom festivalu u Sloveniji 2006. godine.
 
Njegov sledeći film je bio Šišanje (originalni naslov: Šišanje, 2010, ponovo kao direktor / ko-autor), političke drame o ekstremnim desničarskim huligana u Srbiji, i njihove veze sa političarima i policiji, bio je najveći domaći bok office hit te godine. To je osvojio glavne nagrade na svim srpskim filmskim festivalima i prikazan je na više od 20 međunarodnih festivala. To je distribuiran u Velikoj Britaniji i Nemačkoj.
 
Šišanje je okosnica šire kampanje protiv nasilja i fašizma u Srbiji, a autori su učestvovali u brojnim panela i javnih rasprava širom zemlje. Film je prikazan u parlamentima Srbije i Vojvodine, kao iu britanskom parlamentu (Portcullis House) i Univerzitetu Oksford.
 
Stevan je bio urednik Maja Miloš je film clip (originalni naslov: Klip, 2012), koja je osvojila Rotterdam FF Tiger Avard te godine. On je takođe osvojio godišnji srpski FIPRESCI nagradu žirija za najbolju montažu u 2012. godini.
 
On je koautor (sa Mirjana Karanović) scenario za film Dobra žena (dobra žena), koja je bila deo Sarajevo Film Festivala CineLink selekcije, i osvojio prestižnu nagradu Arte za razvoj projekta.
 
Režirao je pilot epizoda za srpske verzije emisije ER (Srpski naslov: Urgentni centar), kao i poslednje 3 epizode ​​prve sezone.
 
On je trenutno u postprodukciji svog trećeg filma Pored mene (pored mene) u, koji je režirao i koautor (sa Minje Bogavac).
 
On piše za srpske premijum levo krilo politička veb portala, Peščanik, i lista Danas (vvv.danas.rs).
 
Dobitnik je Koalicija protiv diskriminacije godišnje nagrade za 2012.
 
Radi kao predavač na Akademiji umetnosti u Beogradu.
Filmovi: Pored mene
Serije: