img03

Vojislav Simić

Vojislav Simić je srpski muzičar, dirigent, kompozitor, pionir srpskog etno-jazza i glumac. Vojislav je rođen 18. marta 1924. godine u Beogradu.
Poznati je dirigent Džez orkestra Radio televizije Beograd, autor mnogobrojnih jazz kompozicija, tradicionalne liturgijske vokalne i instrumentalne muzike, etno-jazza i muzike za decu. Ključno je ime jazz scene u Srbiji. Otkako je 1954. utemeljen Džez orkestar RTV Beograd, Simić je godinama posle – zajedno sa Zvonimirom Skerlom – imao značajnu ulogu u vođenju tog orkestra.
Od 1953. do 1985. Simić i Džez orkestar RTV Beograd nastupali su širom Europe: osvojili su mnoge nagrade i pobedili na brojnim takmičenjima, uključujući i poznati jazz-festival "Juan-les-Pins" u Francuskoj, gde su 1960. osvojili prvu nagradu. S tim je orkestrom redovno nastupao u programima jazz-festivala na Bledu i u Ljubljani, a sarađivali su i s mnogim domaćim i stranim solistima: Kvartetom Predraga Ivanovića, Stjepanom Jimmyjem Stanićem, Duškom Gojkovićem, Milivojem Markovićem, Bora Raković, Milo Pavlović, zatim Maynardom Fergusonom, Alanom Skidmoreom i Gerdom Dudekom.
Simić je bio i gost-dirigent u mnogim pozorištima u bivšoj Jugoslaviji, te gost-kompozitor na dečijim festivalima u Srbiji. Na rad mu je uticalo delo srpskog pisca i pesnika Jovana Jovanovića Zmaja. Smišljao je muziku za mnoge TV serije, ali i igrane i dokumentarne filmove. Naročito je poznat kao autor muzike za film Sumnjivo lice, film i TV seriju Salaš u Malom ritu, TV seriju Osma ofanziva, dokumentarni film Dobro jutro Homolje, itd.
Glumio je u TV-filmu Sastanak muzičara - Jam session (1968.) i TV seriji Sedam plus sedam (1979). Napisao je i dve knjige autobiografskog karaktera: "Susreti i sećanja" i "Sentimentalno putovanje".
Vojislav Simić je svojevremeno bio pretsednik Udruženja džez muzičara i pretsednik Udruženja kompozitora Srbije. Živi u Beogradu sa suprugom: imaju dve kćeri i troje unučadi.
Nagrade i priznanja:
- Orden rada sa zlatnim vencem
- Orden Beočug grada Beograda
- Nagrada za životno delo Radio televizije Srbije
 

Filmovi: Vagon Li
Serije: