img03

Vera Dedović

Vera Dedović (udata Miljković) (1969-2000), bila je srpska glumica.
Prvi angažman na televiziji imala je 1993. godine, u tv drami reditelja Petra Zeca "Raj". Uloga Cece, u TV komediji "Svadbeni marš", bila je prva glavna uloga Vere Dedović na televiziji. Usledile su tv serije:"Srećni ljudi" i "Gore dole". Tokom života Vera je najviše radila na televiziji i u pozorištu. Đak generacije Univerziteta u Novom Sadu 1994.
Snimila je tv drame: "Ljubav, ženidba i udadba", "Želja zvana tramvaj" i "Stari vruskavac". Prvu ulogu na filmu, ostvarila je 1996. godine, kada joj je filmski reditelj Srđan Dragojević, poverio jednu od glavnih ženskih uloga u filmu "Lepa sela lepo gore". Za ulogu učiteljice u "Lepim selima" Dedovićeva je dobila pozitivne filmske kritike. Film "Senke uspomena", je bio poslednji filmski nastup Vere Dedović. Talentovana, crvenokosa glumica, obolela je od raka i preminula 20. decembra 2000. godine, u 31. godini života.
Najveća uloga je u TV seriji RTNS Trag od života može dugo trajati (1995) - kao Isidora Sekulić (kao najbolja serija TV Novi Sad u poslednje 2 godine) Veće uloge: Gospođica Julija- kao Kristina, Ženski orkestar - Ardela, Ermelina, Čekajući Godoa - kao Vladimir, Instrukcija - kao učenica, Dr - Dr - kao Klara, Devizna snaja - kao Cvetanka
"...plenila je modernošću glume. Retki su mladi sposobni da utru put modernoj glumi, koriste nove pristupe i nova sredstva, a Vera je imala nešto inovatorsko u svom radu. Ostaće tajna koliko je u tome bilo racionalnog... Ona je ne teoretisnjem već praksom pokazivala stav prema modernom pozorištu... likovima je davala prosto bezobraznu dozu pitkosti...Deo tajne u svojim ostvarenjima je nesumnjivo što je istinski volela likove koje je igrala i publiku pred sobom". B.Drašković je izrekao misao da mu je "...žao svih uloga koje nije odigrala, a najveće blago koje je Vera ostavila za sobom je njena i Borisova ćerka Maša."
Nominovana za Nagradu "Pere Dobrinovića" (Novi Sad) za "Čekajući Godoa", za film "Lepa sela lepo gore" (Niški festival)

Filmovi: Lepa sela lepo gore
Serije: