img03

Vera Čukić

Vera Čukić je srpska glumica, rođena 16. decembra 1938. godine. U braku je sa scenaristom Gordanom Mihićem sa kojim ima ćerku Ivanu Mihić, takođe glumicu.
Vera Čukić je apsolvirala glumu na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju. Od 1963. glumi u Ateljeu 212 u Beogradu. Članica je Narodnog pozorišta u Beogradu. Izdvajajući se svojim atraktivnom izgledom i temperamentom, ostvarila je niz individualno obojenih uloga u pozorištu, na filmu i televiziji.
Deda, Ivan Čukić je iz plemena Vasojevići i bio je načelnik Beranskog sreza, iako bogoslov. Baba po ocu, Darinka je bila prva školovana učiteljica u Crnoj Gori.
Debitovala je 1958. u filmu Kroz granje nebo, Stoleta Jankovića. Vrlo zapažena bila je i kao mlada prestupnica u filmu Ko puca, otvoriće mu se Marka Babca iz 1965. godine, te kao izazovna maćeha koju napastvuje posinak u filmu Imam dvije mame i dva tate, Krešimira Golika iz 1968. godine. Za ulogu kafanske pevačice Bela Seka, u filmu I Bog stvori kafansku pevačicu Jovana Živanović 1972. dobila je priznanje na Filmskim susretima u Nišu.