img03

Zagorka Stojanović

Zagorka Stojanović (1939) beogradska je samostalna umetnica, u slikarskom svetu poznata više od pet decenija, kao tapiserist, kostimograf, scenograf, ilustrator i modni kreator. Od svega čime se bavila najviše voli tkanje tapiserija i odevnih predmeta, pa Zagorka često za sebe kaže da je „tkalja koja je završila akademiju za primenjene umetnosti“. Član je ULUPUDS-a i Udruženja filmskih radnika. Do sada je izlagala ne preko šezdeset kolektivnik i preko trideset samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Zagorka Stojanović je tapiserista, kostimograf, scenograf, ilustrator, modni kreator, „tkalja koja je završila Akademiju za primenjenu umetnost”, kako ona to često za sebe voli da kaže..

U likovni život Srbije Zagorka Stojanović se uključila, jako rano još kao student na Akademiji primenjenih umetnosti u Beogradu. Istraživanjem granica mogućnosti, pre svega u slikarskoj tehnici tapiserija, Zagorka je ostvarila vrhunac u „skulpturama“ izvedenim tkanjem, „čija apstraktna figuracija gotovo da gubi dodir sa starim zanatom“.

Poslednjih godina, Zagorka Stojanović, kao tapiserist neguje sasvim nov izraz u svojim kreacijama - ikonotkanje. Njen novi umetnički izraz zasnovan je na skoro kanonski verodostojno istkanim ikonama, po vizantijskom ključu, koje doslovno citiraju i prate tok Zagorkine izvorne ideje. Poliptih „Deisis“, pet ikona-tkanica, iz tog Zagorkinog slikarkinog opusa, nagrađen je Gran prijem u umetničkoj koloniji „Mileševa 93“, da bi sledećih godina bio izložen i na izložbama u Njujorku i Parizu.

Umetnički zanat tkanja, Zagorka je učila po seoskim naseljima Srbije, od starih tkalja, koje su joj otkrile neizmerne mogućnosti tkanja, koje je ona nadogradila i usavršila. Zahvaljujući tim saznanjima, i ličnim veštinama, Zagorka svoje tkanice-tapiserije, radi do savršenstva. Njima je ukrasila ogromne prostore moderne arhitekture, čiji zidovi od hladnog materijala, betona, čelika, stakla, sada oplemenjuju tapiserije ove poznate srpske tkalje-tapiseristkinje. Zagorkine tapiserije i ikonotkanja, sa zlatnim nitima i Ahtirskom Bogorodicom, stigle su do privatnih zbirki i muzeja, Amerike i Južne Afrike.

Zagorka Stojanović svoja tkačka i umetnička znanja nesebično prenosi brojnim tkaljama, kostimografima i tapiseristima na brojnim kursevima, letnjim školama i radionicama, „nadajući se da će naša tradicija izaći iz okvira arhivske građe etnologije.“

Gostujući je profesor u Bukureštu i Poznanju.

Nagrade i priznanja:

    2012. Godišnja nagrada „Ataljea 61“ za tapiseriju
    2009. Nagrada za kostim na drugom festivalu pozorišta u Brčkom
    2000. Nagrada za životno delo ULUPUDS-a
    1988. Godišnja nagrada ULUPUDS-a
    1998. Zlatna značka KPZ
    1994. Nagrada „Beli anđeo“ - Mileševa
    1991. Nagrade za kostimografiju na pozorišnim susretima „Joakim Vujić“
    1988. Nagrade za kostimografiju na Danima satire Zagreba
    1981. Nagrade na izložbi „Tapiserija Beograd“
    1978. Diplome za tapiseriju na Majskom salonu, Beograd
    1975. Otkupne nagrade za tapiseriju na Oktobarskom salonu, Beograd
    1975. Godišnje nagrade ULUPUDS-a
    1962. Nagrada za tekstil na Sajmu mode u Beogradu
 

Filmovi: Napadac, Crvena zemlja
Serije: