img03

Gizela Vuković

Gizela Vuković (Subotica, 5. septembar, 1926 -), Vojvodina pozorišna i filmska glumica, rodom iz hrvatske. Umetničko ime Giza Vuković.
Od 1948. godine, ona je glumio i pevao u pozorištu. Bila je član Hrvatskog narodnog pozorišta u Subotici. Bila je zvezda lokalnih pozorišta. Ona je igrala ulogu Bone, Hasanaginice, Sonja iz dela Čehova i drugih.
Na filmskom festivalu u Puli 1968. osvojio Zlatnu Arenu za ulogu seljanke u filmu u suprotnosti.
Kada jednom preselila iz svog rodnog Vojvodine u Beogradu, kuća koja je stečena u braku sa prvom mužu je zamenjen stan u centru Beograda. Iz prvog braka ima ćerku. Dok 1963. snimanja Radopolje, sastao se sa dvadeset glumac Subotica pozorišta, budući pevač Zvonko Bogdan, koji je ubrzo nakon što je u braku sa njim u braku je radio za 6 godina. To su sredinom 1960. dovelo do Beograda. Po rečima Zvonka Bogdana, Gizi i njena ćerka nije došao na kad su se preselili iz pokrajine u Beogradu, zbog poslovanja sa ćerkom, i Bogdan bila ugrožena egzistencija i intervenciju svoje majke, koji se suprotstavio brak sa Gizom Bogdan je "izvukao iz priče. "
Kada su 1990-ih godina u Srbiji je hiperinflacija, ćerka nagomilanih dugova njene agencije. Za prikupljanje, Zeleni su primorani majku Gizela iz stana. Gizela Vuković, koji je već bio bolestan, ukrcali pragove da bi dobili neke finansijska pomoć da prežive. Premijer Zoran Đinđić joj je dala donaciju od tog jednom preživjela, a 2002. preselio u hotel gde je boravio u ormaru. Deo duga da ostanu naselili Ministar kulture Dragan Kojadinović i glumac Voja Brajović.

Filmovi: Testament, Bubasinter
Serije: