img03

Daria Lorenci

Daria Lorenci (Sarajevo, 13. travnja 1976.), hrvatska je kazališna, televizijska i filmska glumica, rodom iz Bosne i Hercegovine. Nećakinja je bosanskohercegovačkog slikara Davorina Odića.
 
Daria Lorenci rođena je u Sarajevu, a u Zagreb se seli 1992. godine zbog ratnih okolnosti u rodnom gradu. Iako Akademiju dramske umjetnosti upisuje u drugom pokušaju, jedna je od najnagrađivanijih hrvatskih kazališnih, filmskih i televizijskih glumica. Filmski debi ostvaruje 2003. u filmu Zvonimira Jurića, “Onaj koji će ostati neprimjećen” . Ipak, ulogu koja će ju obilježiti igra godinu dana kasnije u hvaljenom filmu Ognjena Sviličića, “Oprosti za kung fu”. Riječ je o ulozi djevojke iz Zagore koja ostaje trudna te se iz Njemačke vraća svojim konzervativnim roditeljima. Za tu ulogu je dobila Zlatnu arenu za glavnu žensku ulogu na festivalu u Puli, a film je prikazan na dvadesetak inozemnih festivala.
 
Već ju je 2005. u velikoj anketi filmskih profesionalaca i kritičara hrvatski filmski časopis Hollywood svrstao u 20 najboljih hrvatskih filmskih glumica svih vremena.
 
Nagrade i priznanja
 
Nagrada za najbolju mladu glumicu na Festivalu malih scena u Rijeci za ulogu Silvije u predstavi Istok, Teatar Exit, 2000.
Nagrada Zlatni lav za najbolju žensku ulogu na 2. međunarodnom festivalu komornog teatra Zlatni lav u Umagu za ulogu Eve Braun, Teatar Exit, 2001.
Nagrada za najbolju glumicu na 9. festivalu glumca za ulogu Eve Braun, Teatar Exit, 2002.
Nagrada hrvatskog glumišta za izuzetno ostvarenje mladom umjetniku do 28 godina za ulogu Mlade žene u predstavi Noževi u kokošima u izvedbi Koprodukcije nezavisnih kazališta Barutana iz Osijeka i Teatra Exit iz Zagreba, 2002.
Nagrada Zlatni smijeh – glavna nagrada za žensku ulogu na 27. danima satire za ulogu Mlade žene u predstavi Noževl u kokošima u izvedbi Koprodukcije nezavisnih kazališta Barutana iz Osijeka i Teatra Exit iz Zagreba, 2003.
Nagrada za najbolju glumicu na 10. festivalu glumca za ulogu Mlade žene u predstavu Noževi u kokošima u izvedbi Koprodukcije nezavisnih kazališta Barutana iz Osijeka i Teatra Exit iz Zagreba, 2003.
Nagrada Žirija čitatelja Slobodne Dalmacije na 14. Marulićevim danima za najbolju glumačku kreaciju za ulogu Tereze u predstavi Božanska glad u izvedbi Teatra &TD, 2004.
Nagrada Marul na 14. Marulićevim danima za nastup najuspješnijem ansamblu mladih autora: Saši Anočiću, redatelju te glumcima Dariji Lorenci, Rakanu Rushaidatu i Bojanu Navojcu za predstavu To samo bog zna u zajedničkoj izvedbi Teatra Exit iz Zagreba i Neovisne umjetničke scene Barutana iz Osijeka, 2004.
Nagrada Zlatni smijeh na 28. Danima satire - posebno priznanje za poticanje glumačkih istraživanja autorskoj grupi predstave To samo Bog zna u režiji Saše Anočića i zajedničkoj izvedbi Teatra Exit iz Zagreba i Neovisne umjetničke scene Barutana iz Osijeka, 2004.
Zlatna Arena za ulogu Mirjane u filmu Oprosti za kung-fu, 2004.
Nagrada Mila Dimitrijević za ulogu Marije Jurić Zagorke u predstavi Zagorka autorice i redateljice Ivice Boban, 2011.