img03

Radoš Bajić

Radoš Bajić je srpski glumac, scenarista i reditelj, rođen 24. septembra 1953. godine u Medveđi.
Osnovnu školu je završio u svom rodnom selu, a srednju muzičku školu u Nišu. Diplomirao je Fakultet dramskih umetnosti 1976. godine u klasi profesorke Ognjenke Milićević.
Svoju profesionalnu karijeru je započeo još kao student ulogom Nedeljka Čabrinovića u režiji Veljka Bulajića 1975. godine. Kao izrazito talentovan mladi glumac odmah po završetku školovanja biva pozvan u angažman gotovo svih beogradskih pozorišta, - u Jugoslovenskom dramskom pozorištu na poziv profesora Miroslava Belovića sa velikim uspehom igra Lauru u predstavi Dundo Maroje, u Narodnom pozorištu Zrikavicu u Crvenom šalu Antonija Isakovića, u Ateljeu 212 ulogu Nenada u drami Duel, čiji je i autor, sa velikim Jovanom Milićevićem.
Na samom početku karijere piše svoje prvo autorsko delo – monodramu Led, koju igra preko 1000 puta po selima i gradovima Srbije i Jugoslavije i sa kojom postiže ogroman uspeh. Međutim, nakon odličnih kritika koje je dobio za svoje prve uloge na filmu, a posebno nakon izvanrednih reakcija publike – opredeljuje se da svoju karijeru primarno nastavi na filmu i televiziji. Od početka svoje bogate karijere filmsko-televizijskog glumca ostvario preko 100 uloga na filmu i na televiziji. Sarađivao je sa najznačajnim filmskim i televizijskim rediteljima kao što: Bulajić, Živojin Pavlović, Živko Nikolić, Hajrudin Krvavac, Aleksandar Đordjević, Šotra, Lazić, Ravasi, i drugi . Ostvario je izvanredne uloge u filmovima, tv dramama i serijama.
Bajiću je veliku popularnost doneo lik Sekule kojeg je glumio u filmovima „Sekula i njegove žene“ (1986) „Sekula se opet ženi“ (1991) i „Treća sreća“ (1995). godine sa tematikom šumadijskog sela.
Krajem 2007. je na lokacijama u svom rodnom mestu i okolini snimio TV seriju „Selo gori, a baba se češlja“ koja ima sličnu tematiku. Serija je postigla ogromnu gledanost.
Kolumnista je dnevnih novina Politika gde uglavnom piše o društvenim temama.
Oženjen je suprugom Milenom. Ima dvoje dece, ćerku Jelenu i sina Nedeljka, dve unuke, Sofiju i Lenku i unuka Aleksandra. Bajić živi u Beogradu i rodnom selu Medveđi kod Trstenika.