img03

Rambo Amadeus

Antonije Pušić je rođen 14. juna 1963. godine. Poznatiji je pod pseudonimom Rambo Amadeus. Rambo je srpski rok pevač i tekstopisac, popularan širom bivše Jugoslavije.
Diplomirao na Prirodno-matematičkom fakultetu u Beogradu, na Odseku za turizmologiju.
Bio je višestruki viceprvak Jugoslavije u jedriličarstvu. Njegove pesme kombinuju satirične tekstove o prirodi običnog čoveka i besmislenosti lokalne politike, a koristi i mešavinu muzičkih stilova (razvijajući se do drum'n'bass zvuka u novijim delima, ali dodajući mnogo elemenata turbo-folka u ranijim radovima), kao i pošalice na sopstveni račun (npr. jedan od njegovih mnogobrojnih pseudonima je i „Rambo Amadeus Svjetski Mega Car“ (RASMC), dok se na početku karijere predstavljao i kao „Nagib Fazlić Nagon, rudar koji je snimio ploču“). Poznat i kao „šarmantni kralj šaljivog popa“, na koncertima nikad ne reprodukuje doslovno studijske verzije pesama, već improvizuje, obilato koristeći humor u cilju istraživanja ljudske gluposti.
Poznat je kao kum naziva „turbo-folk“, što je njegov svojevrstan doprinos domaćoj pop-kulturi. Rambo Amadeus je ovako opisao sopstveni zvuk u vreme svog prvog albuma (1988. godine), a naziv je potom preuzet od zvezda novokomponovane narodne muzike, dobivši sasvim novo značenje ranih devedesetih godina. Neki njegovi fanovi porede stil i karijeru Ramba Amadeusa sa Frenkom Zapom, mada je puno primerenije poređenje sa Kapetanom Bifhartom.

Filmovi: Na lepom plavom Dunavu
Serije: