img03

Zdravko Velimirović

Zdravko Velimirović bio je jugoslovenski filmski, televizijski, radio i pozorišni reditelj, scenarista i profesor filmske režije i član Akademije nauka i umetnosti Crne Gore.
 
Zdravko Velimirović je rođen 11. oktobra 1930. godine u Cetinju a gimnaziju je završio u Kotoru. Filmsku i pozorišnu režiju je diplomirao na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu 1954. godine i filmsku režiju na Visokoj filmskoj školi u Parizu 1957. godine.Bio je redovni profesor filmske režije i dekan na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu od 1985. do 1986. godine i vanredni profesor na Univerzitetu u Montrealu 1990. godine. Režirao je dokumentarne, televizijske i radio drame, kao i nekoliko igranih filmova za šta je dobio više od dvadeset nagrada i priznanja, među kojima je Povelja za vidan doprinos svetskoj kinematografji 2001. godine Saveza filmskih stvaralaca Ruske Federacije. Njegovi filmovi su predstavljali jugoslovensku kinematografiju na mnogim internacionalnim filmskim festivalima.
 
Umro je u Beogradu 7. februara 2005. godine. O njemu je Tomislav Gavrić napisao monografiju „Zdravko Velimirović: Život i film“.
Filmovi: Lelejska gora, Vrhovi Zelengore
Serije: