img03

Dragomir Bojanic Gidra

je bio srpski glumac. Gidra je rođen Kragujevcu 13. juna 1933. u ranoj mladosti život ga je postavio pred najveće izazove, pošto je nakon Drugog svetskog rata izgubio oba roditelja i ostao siroče. Gidrina majka Novka umrla je od tuberkuloze, a kada je glumac imao devet godina, streljali su njegovog oca Jocu koji je bio oficir srpske vojske. Gubitak porodice nije uspeo da slomi njegov duh, pa je u rodnom gradu završio srednju školu za preradu mesa, voća i povrća.
 
Bio je član amaterskog pozorišta Sveta Mladenović iz kojeg je prešao u Kragujevačko narodno pozorište, čiji je bio dugogodipnji član. Potom upisuje Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju i, kao student prve godine počinje da igra Mitketa u Narodnom pozorištu u predstavi Koštana,ostvarivši prvu veliku ulogu. Od 1964. do 1966. godine bio je član Jugoslovenskog dramskog pozorišta u Beogradu.
 
Filmsku karijeru započinje 1955. godine epizodnom ulogom u filmu Žike Mitrovića Ešalon doktora M., nakon koje je usledio bogati kinematografski opus. Glavne i veće sporedne uloge je igrao u više od trideset domaćih filmova, a snimao je i u Italiji. Pod pseudonimom „Antoni Gidra“ (Anthony Ghidra), Dragomir Bojanić je šezdesetih godina u Italiji snimio desetak vesterna i akcionih filmova. Nadimak Gidra (Qhidra) u prevodu znači zmija.
 
Najveću popularnost na televiziji je stekao 1972. godine, ulogom majstor Laleta u seriji Majstori. Takođe je ostao poznat i po ulozi agenta Mikule u seriji Povratak otpisanih iz 1978. kao i Krstivoja Krstića u popularnoj seriji Vruć vetar iz 1980. godine.
 
Preminuo je 11. novembra 1993. godine, u Beogradu, od raka jetre. Tokom lečenja bio je na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu. Sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.