img03

Milenko Pavlov

Milenko Pavlov (Srpska Crnja, 8. april 1950) je srpski glumac.
 
Jedna od najpoznatijih uloga mu je uloga Radojice Ilića u TV seriji "Srećni ljudi" (1993 — 1996).
Za Milenka Pavlova (64) nema malih i velikih uloga, sve ih igra sa istim žarom. Ljubitelji teatra pamte njegov raskošan dar, i za muziku, i za igru dok je bio član ansambla Pozorišta na Terazijama, a već dve decenije je jedan od najangažovanijih glumaca u Narodnom pozorištu, u kojem je ovog meseca igrao u čak dve premijere, Nušićevoj komediji "Narodni poslanik" i Brehtovoj drami "Majka hrabrost i njena deca".
Debitovao je davne 1979. godine u seriji "Pripovedanja Radoja Domanovića". U seriji "Srećni ljudi" igrao je Radojicu, problematičnog gazdu kafane, kojeg su opsedali reketaši, palili su mu kafanu, sekli mu kravate, jurila ga je ljubomorna žena (Aleksandra Nikolić), a on je stekao armiju obožavalaca.
 
Brojna domaća i strana priznanja, među kojima su i Zlatni ćuran, Zlatna kolajna, Zlatni vitez, Najbolji komičar Balkana... ali i nagrada "Radoje Domanović" za doprinos satiri koju mu je dodelilo Udruženje književnika Srbije, krunisale su njegovu iskrenu posvećenost dramskoj umetnosti.
 
I privatno je takav, potvrđuju njegovi prijatelji - odan i požrtvovan, duhovit i prirodan, svestran i, povrh svega, veliki šarmer i domaćin. Njegove kulinarske veštine nadaleko su poznate, a kao specijalitet ističu svadbarski kupus i papke u sopstvenom saftu, kako naziva svoj gurmanluk.