img03

Vuk Kulenovic

Vuk Kulenović (1946) je kompozitor i nastavnik savremene klasične muzike. Trenutno živi i radi u Bostonu. Predaje kontrapunkt, orkestraciju i kompoziciju na Berlki, Koledžu za muziku (eng. Berklee College of Music). Aktivan je kao kompozitor i prima porudžbine iz celog sveta. U njegovim delima osećaju se različiti uticaji, uključujući i džez, indijske rage, narodne muzike Balkana, rok muzika i mnogi drugi savremeni stilovi. Napisao je preko 100 dela za različite sastave - simfonijski orkestar, solo instrumente, kamerne sastave, hor, kao i vokalne kompozicije, balet, ali i muziku za film i scensku muziku.
Kulenović je rođen 1946. godine u Sarajevu, kao sin Skendera Kulenovića. Studirao je klavir i kompoziciju na Muzičkoj akademiji u Ljubljani kod Alojzom Srebotnjakom, a kasnije na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu kod Enriko Josifa. Kasnije je učio kod Milka Kelemena. u Štutgartu. Tokom studija upoznao se sa dodekafonijom Arnolda Šenberga, ali ovakav način komponovanja nije imao puno uticaja na Kulenovićev dalji rad. U tom periodu on je komponovao u stilu minimalizma, pre nego što su ovaj stil popularizovali kompozitori kao što je Stiv Rajh i Filip Glas. Predavao je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u periodu 1979-1990, gde je dobio zvanje magistra.
Juna 1992. godine u Beogradu, Kulenović je organizovao protest muzičara i umetnika (prvi ovakve vrste) protiv režima srpskog predsednika Slobodana Miloševića. Ovakav postupak ga je doveo u nepovoljan položaj kod tadašnje vlasti, i kada je počeo da prima ozbiljne pretnje, sa ženom i dva sina, prebegao je u Sjedinjene Američke Države, gde ga je čekala Fulbrajt stipendije koju dodeljuje Konzervatorijum Nove Engleske iz Bostona. Prvo je predavao na lokalnim koledžima i školama u Bostonu, a od jeseni 2006 radi na Berkli muzičkom koledžu, gde radi i danas. Pored pedagoške aktivnosti, aktivan je i kao kompozitor.
Filmska muzika:
- South Africa: Beyond a Miracle (2001)
- Prelude to Kosovo: War and Peace in Bosnia and Croatia (1999) (u saradnji sa Alexis Gavras i Vedranom Smailovićem)
- Iskusavanje djavola (1989)
- U ime naroda (1987)
- Kraljeva završnica (1987)
- Davitelj protiv davitelja (1984)
- Igmanski marš (1983)
- Dorotej (1981)
- Čovjek, čovjeku (1973)

Filmovi: U ime naroda, Iskusavanje djavola
Serije: