img03

Dušan Janićijević

je bio srpski glumac. Rođen je 1932. godine u mestu Gornje Grgure, dok je u Prokuplju učio gimnaziju i prve glumačke korake. Glumu je završio na Pozorišnoj akademiji u Beogradu. Prvi put se još kao student, 1954. godine pojavio sa ulogom u filmu Stojan Mutikaša i za tu debitantsku ulogu je dobio Zlatnu arenu na prvom Filmskom festivalu u Puli.
 
Od tada je igrao u skoro 400 filmova i televizijskih serija, a posljednju ulogu ostvario je u filmu Dragana Bjelogrlića „Montevideo, Bog te video!“.
 
Dušan Janićijević je smatrao da mu je najteža uloga bila u filmu Gazija, a najuspešnijom je smatrao ulogu u filmu Zadah tela.
 
Sem na filmu igrao je i u brojnim pozorištima, između ostalih u Jugoslovenskom dramskom, Narodnom pozorištu i Ateljeu 212.
 
Snimio je dokumentarni film o svojim ljudskim i umetničkim dilemama, štampao je knjige o ruskim emigrantima, o životu na rekama, o strasnim pecaroškim i lovačkim hobijima i jelima od riba i divljači, a sve je krunisao knjigom „Sećanja“ koja je objavljena u junu 2011. godine.
 
Preminuo je 5. jula 2011. u mestu gde je i rođen Gornje Grgure. Iza sebe je ostavio suprugu Jasnu, ćerku Nevenu, i unuke Katarinu i Nemanju.