img03

Milutin Mima Karadžić

Mima Karadžić, najpoznatiji Crnogorac iz sveta glume, rođen je 9. aprila 1955. godine u Bjelom Polju. Osnovnu i srednju školu završava u Nikšiću, a nakon toga odlazi u Beograd na Fakultet dramskih umetnosti, gde je diplomirao u klasi profesora Milenka Maričića.
 
Iako iza sebe ima impozantan broj uloga, Mimu najčešće pametimo po komedijama. Njegov jedinstven način glume i gestikulacija učinio ga je jednim od omijlenih komičara u regionu.
 
Filmovi: Davitelj protiv davitelja, Majstor i Šampita, Žikina dinastija, Tri karte za Holivud, Oktobarfest, Hajde da se volimo, Lepota poroka, Tajna manastirske rakije, Boj na Kosovu, Tesna koža, Ledina, Potera za srećkom, Sivi kamion crvene boje, Volim te najviše na svetu, Promeni me, Montevideo Bog te video, Montevideo vidimo se, Atomski zdesna…
 
Serije: Na putu za Montevideo, Budva na pjenu od mora, Pare ili život, Selo gori a baba se češlja, To toplo ljeto, Pozorište u kući, Premijer, Mješoviti brak, Porodično blago, Policajac sa Petlovog brda, Volim i ja nerandže no trpim, Bolji život, Vuk Karadžić, Sivi dom…
 
Veliki je spisak i Miminih pozorišnih uloga, s obzirom da je dugo godina bio član pozorišta Atelje 212. Pozorišna predstava po kojoj se najradije pamti jeste ,,Prva bračna noć” jedno od ostvarenja gde se najbolje vide njegove sposobnosti kao komičara. Po još jednoj Miminoj pozorišnoj predstavi snimljen je nedavno i film, a u pitanju je takođe kultna predstava ,,Gorčilo, jesi li to došao da me vidiš” .
 
U seriji ,,Budva na pjenu od mora” se oprobao i kao producent.