img03

Igor Bojović

Igor Bojović je dramski pisac, dramaturg i scenarista. Dugogodišnji je upravnik Pozorišta lutaka Pinokio u Zemunu, a bio je i direktor drame i dramaturg Crnogorskog narodnog pozorišta u Podgorici.

Rođen 27. maja 1969. godine u Nikšiću. 1995. godine završio je dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu kao student generacije Univerziteta umetnosti. 1997. godine pohađao je Internacionalnu školu dramaturgije pri Kraljevskom dvorskom pozorištu u Londonu (Royal Court Theatre).
Autor je većeg broja dramskih tekstova, ali pre svega važi za jednog od najplodnijih i najistaknutijih domaćih dramskih pisaca za decu. Drame su mu izvedene na skoro svim scenama u zemlji i prevedene na francuski, bugarski, makedonski, italijanski, engleski, ruski i turski jezik.
Dobitnik je Sterijine nagrade za dramske tekstove "Mačor u čizmama" (Pozorište "Boško Buha", Beograd, 1995.) i "Izvanjac" (Crnogorsko narodno pozorište, Podgorica, 1996.)
Dramu „Divče“ (Happy End) u prevodu Mirel Roban, objavila je izdavačka kuća Antoine - Vitez u ediciji L`espace d`un instant u Parizu, 2005. Dramski tekst za decu „Crvenkapa“ uvršten je u školski program za četvrti razred osnovne škole i objavljen je u čitanci za IV razred, Izdavač: Zavod za udžbenike i nastavna sredstva, Beograd, 2005. Dramski tekstovi "Izvanjac" i "Ženidba kralja Vukašina" su u obaveznoj lektiri za osmi i deveti razred u Crnoj Gori.
2004. godine dobio je Zmajevu nagradu za ukupan doprinos dramskom stvaralaštvu za decu. Dugogodišnji je predsednik srpskog ogranka UNIMA, najznačajnije svetske lutkarske organizacije.
Bio je direktor Drame i dramaturg Crnogorskog narodnog pozorišta u Podgorici, a od 1998. do 2012. godine bio je upravnik Pozorišta lutaka „Pinokio“ u Zemunu. Od 2012. do 2014. bio je umetnički direktor, a od 2014. do danas, ponovo je direktor istog pozorišta.

Filmovi: Rat Uživo
Serije: