img03

Marinko Šebez

Marinko Šebez (Banatski Despotovac, 27. avgust 1946 — Beograd, 2. april 1989) je bio srpski i jugoslovenski glumac.
Glumio je u mnogim popularnim domaćim serijama, filmovima i dramama, od kojih su najpoznatiji Sutjeska, Kapelski kresovi, Osma ofanziva, Partizanska eskadrila, Vuk Karadžić, Progon, Baza na Dunavu, Džangrizalo, i drugima. Marinko Šebez je poginuo 2. aprila 1989. godine u saobraćajnoj nesreći na putu Novi Sad - Zrenjanin.
 
Filmografija:
 
1970. Draga Irena! Ćutko
1972. Izdanci iz opaljenog grma 
1973. Sutjeska Duško
1973. Bombaši 
1973. Opasni susreti Ivan
1974. Partizani Sele
1974. Podmlati Veter Peter
1974. Partizani (TV serija) Sele
1975. Kapelski kresovi Rade
1975. Dole sa oružjem Podnarednik Vilhelm Hengel
1975. Sinovi Rapajić
1976. Vagon li Čovek iz filma
1976. Džangrizalo Mario
1977. Život teče dalje 
1978. Tren Jovan Grabljanović Isus
1978. Tigar 
1978. Sudbine Nemački vojnik
1978. Stići pre svitanja Steva
1979. Osma ofanziva (TV serija) Dika
1979. Trofej Čikaš
1979. Partizanska eskadrila Tomislav Uzelac, strelac
1979. Trenuci slabosti 
1980.-te
1980. Slom Ađutant
1980. Snovi, život, smrt Filipa Filipovića 
1980. Čin 
1980. Tren (TV serija) 
1980. Primirje 
1981. Crvena kraljica 
1981. Baza na Dunavu Stevica
1982. Progon Dr. Farkaš
1983. Veliki transport 
1983. Još ovaj put 
1985. Život je lep Kupac fazana
1985. Bunja Kavaljer
1986. Sekula i njegove žene 
1987. Kriminalci Zatvorenik Boža Popović
1987. Vuk Karadžić (TV serija) Grof Pavle Ivelić
1987. Lutalica 
1987. Mesto susreta Beograd Policijski službenik
1988. Portret Ilije Pevca Seljak
1988. Špijun na štiklama Inspektor iz SUP-a
1988. Sentimentalna priča Petrović
1988. Leto
Filmovi:
Serije: