img03

Zaim Muzaferija

Zaim Muzaferija je bio bosansko-hercegovački filmski, televizijski i pozorišni glumac. Radio je i kao profesor nemačkog i francuskog jezika.
Tokom Drugog svetskog rata bio je član antifašističkog pokreta, hapšen 1942. godine. Posle oslobođenja počeo se amaterski baviti glumom, a prvu profesionalnu ulogu ostvario je 1961. godine u filmu Veljka Bulajića "Uzavreli grad". Za tu ulogu nagrađen je na filmskom festivalu u Puli specijalnom nagradom. Na istom festivalu je nagrađen Zlatnom arenom za svoju ulogu u filmu "Stanica običnih vozova" (1990) Nenada Dizdarevića.
Kao epizodista i tumač karakternih uloga, igrao je u preko 100 filmskih i televizijskih projekata. Na festivalu glumačkih ostvarenja u Nišu 1968. godine nagrađen je za uloge u filmovima "Praznik" (1967) Đorđa Kadijevića i "Mali vojnici" (1967) Bahrudina Bate Čengića. Sa Batom Čengićem je sarađivao i u TV drami "Jagoš i Uglješa", te u filmovima "Slike iz života udarnika" (1972), "Pismo-glava" (1983) i "Gluvi barut" (1990).
Posebno zanimljive glumačke kreacije ostvario je u pozorišnim predstavama na profesionalnim scenama širom Bosne i Hercegovine, kao što su one u tri "Hasanaginice" Alije Isakovića, Mustafe Nadarevića i Nijaza Alispahića, zatim u "Dervišu i smrti" Meše Selimovića - u režiji Nijaza Alispahića, te u "Hamdibegu" Harisa Silajdžića i "Šehidu" Zilhada Ključanina.
60 godina umetničkog rada obeležio je nastupajući u pozorišnoj predstavi svog sina Jesenka Muzaferije "1001 bošnjački dan".
U svom poslednjem intervjuu, koji je dao za list Oslobođenje, definisao je svojih 60 godina rada rečenicom: "Moj krug se zatvara".
Samo četiri meseca posle, 5.novembra 2003. godine Zaim Muzaferija je umro u krugu svoje porodice u Visokom.
Osim glumom Muzaferija se bavio i pisanjem poezije. Tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu pisao je dnevnik i poeme o ratu koje je recitovao širom sveta, u Londonu, Milanu, Amsterdamu, Nürnbergu, te istovremeno pomagao na razne načine borcima ARBiH u i oko Visokog.
U Visokom se od 2003. godine redovno održava manifestacija "Dani Zaima Muzaferije" gde se održavaju promocije kataloga, razne izložbe, pozorišne predstave, kao i okrugli stolovi te premijere najnovijih filmskih ostvarenja u Visokom.

Filmovi: Praznik, Trinaesti juli
Serije: