img03

Marko Nikolić

Marko Nikolić je srpski filmski i pozorišni glumac. Rođen u Kraljevu 20. oktobra 1946. godine. Glumu je diplomirao na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu. Član je Narodnog pozorišta od 1970. godine. Igra u pozorištu, filmu i na televiziji. [1] Televizijsku slavu je stekao glavnom ulogom u TV seriji „Bolji život“ (1987, 1990), kao i ulogom Karađorđa, u nekoliko TV drama i u seriji Vuk Karadžić.
 
Filmografija:
 
1963. 20.000 za trošak 
1967. Letovi koji se pamte 
1968. Neverovatni cilinder Nj. V. kralja Kristijana 
1968. Biće skoro propast sveta, nek' propadne nije šteta 
1969. Zaseda
1969. Sedmina - Pozdravi Marijo 
1969. Rani radovi 
1970. Pucanj 
1970. Čedomir Ilić
1971. Domovina u pesmama 
1971. Don Kihot i Sančo Pansa 
1972. Amigos 
1972. Prvi splitski odred 
1973. Od danas do sutra 
1974. Divlje godine 
1974. Užička republika 
1976. Na putu izdaje 
1976. Devojački most 
1976. Grlom u jagode 
1977. Inferiornost 
1977. 67. sastanak Skupštine Kneževine Srbije
1977. Pucanj 
1978. Razmena 
1978. Dvoboj za južnu prugu
1978. Boško Buha 
1978. Boško Buha (film) 
1979. Prva srpska železnica 
1979. Ujed Miloš
1980. Petrijin venac
1980. Nešto iz života 
1980. Snovi, život, smrt Filipa Filipovića 
1981. Kraljevski voz 
1981. Poslednji čin 
1981. Tuga 
1981. Stari Beograd 
1981. Buntovnik 
1981. Bila jednom ljubav jedna 
1981. Svetozar Marković
1981. Šesta brzina
1982. Beograd nekad i sad 
1982. Priče iz radionice 
1982. Doktorka na selu 
1982. Priče preko pune linije 
1983. Karađorđeva smrt 
1983. Le Prix du danger 
1983. Veliki transport
1984. Ne tako davno 
1984. Ulični pevači 
1985. Dvostruki udar 
1985. Quo Vadis?
1986. Sivi dom 
1987-1988. Vuk Karadžić
1987-1988. Bolji život
1989. Bolji život
1989. Drugarica ministarka 
1990. Gluvi barut 
1990. Ljubav je hleb sa devet kora 
1991. Apis 
1991. Glava šećera
1991. Konak 
1990-1991. Bolji život 2
1992. Juris na skupštinu
1992. Teatar u Srba
1994. Dnevnik uvreda 1993
1994. Srećni ljudi
1994. Policajac sa Petlovog Brda 2
1995. Kraj dinastije Obrenović
1995. Terasa na krovu
1995. Tamna je noć
1995-1996. Srećni ljudi 2
1997. Ljubav, ženidba i udadba
1996-1997. Gore dole
1998. Nikoljdan 1901. godine
1998. Svirac
1999. Nek bude što bude 
1999. Morte di una ragazza perbene 
2001. Budi fin 
2001. Rondo
2002. Akcija
2002. Tridesetdva kvadrata
2002. Zagonetne varijacije
2002. Država mrtvih
2002. Kazneni prostor
2002. Kordon
2003. Najbolje godine
2004. Skela
2005. Ljubav, navika, panika
2005. Idealne veze
2006. Šejtanov ratnik
2007. Kafanica blizu SiS-a

 

Filmovi:
Serije: Budva na pjenu od mora