img03

Bata Paskaljević

Mihajlo Bata Paskaljević rođen je u Požarevcu 24. januara 1923. kao sin bogatog Grka Zoje Paskalja. Detinjstvo i mladost proveo je u Kruševcu i tu započeo pozorišnu karijeru. U Beogradu stupa u KUD “Ivo Lola Ribar” i u Akademsko pozorište u Beogradu. Studirao je na Dramskom odseku Muzičke akademije i na Filozofskom fakultetu.
Izvesno vreme posle rata bio je član je Narodnog pozorišta, od 1950. Beogradskog dramskog, a od 1975. pa do poslednjeg dana član Pozorišta na Terazijama. Igrao je u više od 100 pozorišnih predstava, isto toliko filmova i oko 50 TV-drama i serija. Bio je retko kada u glavnim ulogama, ali su sve njegove role uvek bile zapažene. U toku karijere pokazao se kao izvrstan komičar, a njegove retke dramske uloge, poput one u filmu “Već viđeno” (1987) Gorana Markovića pokazale su da je talentovan i za takav način filmske igre.Vrhunac filmske karijere ostvaruje svojom prvom dramskom ulogom – oca protagonistkinje – u ovom filmu, za koju je nagrađen na festivalu glumačkih ostvarenja u Nišu. Često je sarađivao sa Zdravkom Šotrom koji ga je poslednjih dana gotovo svakodnevno posećivao u bolnici. igrao je u njegovim filmovima “Zona Zamfirova”, ali premijeru “Pljačke Trećeg rajha” nije dočekao.
Neumoran do poslednjeg časa, davao je intervjue i iz bolničke postelje, sa osmehom, spreman da se i dalje šali na svoj račun. Govorio je i dalje o premijeri filma „Pljačka Trećeg rajha“ Zdravka Šotre, na kojoj je planirao da se pokloni publici. Do poslednjeg dana bio je glumački aktivan, a najveći deo svoje karijere proveo je u Pozorištu na Terazijama. Iza sebe ostavio uloge u predstavama „Neki to vole vruće“, „Lukrecija ili ždero“, „Iza kulisa“, „Čekajući Godoa“, u serijama „Servisna stanica“, „Na mesto građanine Pokorni“, „Pozorište u kući“ Lole Đukića i Novaka Novaka, kao i u filmovima „Već viđeno“, „Sumnjivo lice“, „Diližansa snova“, „Orlovi rano lete“, „Tuđa zemlja“. Kruševački gospodin i smrt je dočekao šeretski.Preminuo je u 81. godini života januara 2004.

Filmovi: Mrtav ladan
Serije: