img03

Milorad Milinković

Milorad Milinković je rođen 1965. godine u Beogradu. Diplomirao je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, odsek režija, 1991. godine.
Uopšte,za njega se može reći da je reditelj bez ograničenja, jer se osim režijom bavi i sa još nizom drugih zanimanja. On je režiser, scenarista, pisac, gitarista, pevač, kantautor, Di Džej, kritičar, glumac, fudbalski komentator i kompozitor. Milorad je takođe učesnik TV kviza "Potera" u kom važi za jednog od najopasnijih tragača. Već njegov diplomski film "Satan Panonski" je postigao ogroman uspeh u celoj bivšoj Jugoslaviji, te biva pozvan kao jedini film iz bivše Jugoslavije na Barcelonski bijenale. Oženjen je uspešnom glumicom Jelenom Đukić, sa kojom ima ćerku Divnu.
 
Milorad Milinković je odrastao na Dorćolu. Nadimak Debeli je dobio još u detinjstvu i od tada ga prati. U svom oproštajnom tekstu Milanu Delči, napisao je da je u dorćolskim kafićima proveo neke nezaboravne dane sa Delčom. Njegova ljubav zvala se 'muzika', te postaje uspešni gitarista i pevač u andergraund krugovima. Sredinom osamdesetih, tačnije 1985. godine osniva svoj bend "Morbidi i mnoći", njegov sastav su činili Mario Surjan (bivši član grupe Radost Evrope)- gitara, prateći glas; Dejan Stefanović (bivši član grupe Duh Nibor) - bas, prateći glas i Sterije Tolić - bubanj i udaraljke. Kao članovi grupe su i Mirko Milivojević (kasnije bubnjar grupe EKV) kao i Mario Šeparović i Ćurčić. Njihove pesme su "Igraj tvist na njenom licu", "Zombi", "Hit" i pesma "Put". Uz bend je postojalo i udruženje Morbida pod skraćenicom SMB (Savez Morbida Beograda) Posle bedna "Morbidi i mnoći", okušao se u grupi "Big sex". Jedna od njihovih najpoznatijih numera je "sedmi dan". Kasnije, ponovo je u bendu pod nazivom "Zmajevi". Sa bendom 'zmajevi' izdaje album 2003 godine, a od tog istog benda u poznatoj drugoj sezoni serije "Crni Gruja" je i muzika. Najpoznatiji član benda je pored reditelja Milorada Milinkovića i producent Boca Stojiljković. Posle značajnih uspeha i ostavljanja traga u muzičkom svetu, Milorad Milinković se okreće filmskom svetu i odlazi u Novi sad na Akademiju umetnosti i upisuje odsek režija. 
 
Obzirom da je mnogo godina proveo u muzici, to je imalo uticaja i na njegov diplomski rad nad Akademiji umetnosti. Njegov diplomski rad o Ivici Čuljaku, nadimak Kečer 2, vinkovačkom pankeru, lokalnoj legendi, poznatom po mističnom i ekscentričnom ponašanju, je zapravo dokumentarac kojim je Milinković pokazao svoj veliki dar režiranja. Diplomski film "Satan Panonski" nosi istoimeni pseudonim koji je Ivica Čuljak sam skovao od pogrdnih imena koji su mu upućivali njegovi sugrađani. Film počinje u Studentskom kulturnom centru 23. maja 1990. godine ekscentričnim ponašanjem Satana Panonskog, koji se na sceni seče i valja, dalje u filmu je njegov razgovor na radio stanici B92 29. maja 1990. godine, a završava u bolnici Popovača. Ovo je jedini film snimljen za života Satana Panonskog, ujedno i diplomski rad studenta Milorada Milinkovića u klasi profesora Vlatka Gilića. Ovo je jedini film iz bivše Jugoslavije koji je bio pozvan na Barselonski bijenale. Međutim, Milinković ne odlazi na taj značajni kulturni događaj.
Milorad Milinković je režirao sledeće pozorišne predstave: Happy night (Milenko Bodirogić, 1992, Beogradsko dramsko pozorište); Beogradske priče (Aleksandar Barišić, 1993, SKC); Zigi, zvezdana prašina (Marija Soldatović, 1995, Bitef Teatar); Ljubavnik (Harold Pinter, 1998, Jugokoncert-Bitef Teatar); Pastorala (Radoslav Pavlović, 2007, Favi Teatar).
 
Snimio je svoj prvi dugometražni film 2002. godine pod nazivom "Mrtav'Ladan", za koji je još pre tri godine napisao scenario. Scene za film su rađene u Banatskoj ravnici - Vršcu. Debitantska crnohumorna komedija ostvarila je veliki hit. Prvobitni radni naslov filma "Mrtav'Ladan" je bio "Čovek u ljubičastom odelu". Film je imao preko 300. 000 gledalaca, tako da se procenjuje da ga je videlo više miliona ljudi. Po ukupnoj gledanosti u domaćim bioskopima zauzeo je drugo mesto, odmah iza filma Zona Zamfirova. Pošto je iza sebe, te godine, ostavio sva domaća ostvarenja, usledila je i TV serija, a do sada je reprizirana četiri puta. Film je toliko uspešno prihvaćen u narodu da je čak i jedna poslastičarnica u Banjaluci nazvana "Mrtav'Ladan". Milinković kaže da se nada da će se desiti nastavak filma u 2014. godini. Sve će biti jasnije početkom godine - kaže Milorad, dodajući da je scenario već napisan. "Film će se snimati u celom regionu" - kaže za "Blic" Milinković. "U nastavku filma planira se i dosta glumaca iz Hrvatske. Ja nisam jugonostalgičar, već sam realan. Radujem se svakoj vrsti umetničke saradnje sa kreativnim ljudima kojima je film na prvom mestu" - kaže Milinković. Za nastavak filma zaslužna je i produkcija "Livada film" iz Zagreba koja je želela da radi nastavak ovog filma. Za sada radni naslov filma je "Ladno mrtav". Nesumnjivo, može se primetiti da su filmovi "Vikend sa Barnijem" (1989) režisera Ted Kočefa i "Nevolje sa Harijem" (1955) Alfreda Hičkoka, imali uticaj na Milinkovićev film "Mrtav'Ladan".
Trenutno živi i radi u Beogradu.