img03

Bekim Fehmiu

Bekim Fehmiu je rođen 1. juna 1936. godine, a umro 15. juna 2010. godine. Behim je bio srpski i jugoslovenski pozorišni i filmski glumac poreklom iz Albanije.


Porodica Fehmiu dolazi iz mjesta Đakovica. Međutim, oni su takođe živjeli u Sarajevu, Skadru, i Prizrenu. On je diplomirao na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Mate Miloševića.


Bekim Fehmiu se pojavio u 41 filmu snimljenom od 1953. do 1998. godine. Bekim Fehmiu je prvi kosovski Albanac koji je bio pozorišni i filmski glumac, koji je nastupao i snimao širom bivše zajedničke države. Imao je niz uloga koje su promenile istoriju kinematografije Jugoslavije i ostavio je trag svojim snimanjima u inostranstvu.


Njegove uloge su zapažene u filmovima: Specijalno vaspitanje, Skupljači perja, The Odyssey poznat kao The Adventures of Ulysses, Black Sunday, Hot years, The Deserter i Roj.


Nakon uloge odigrane na romskom jeziku u filmu Skupljači perja, bio je veoma tražen od strane stranih režisera, uključujući i američke.
Fehmiu je u svojoj međunarodnoj karijeri nastupao sa brojnim filmskim zvijezdama, kao što su: John Huston, Ava Gardner, Charles Aznavour, Irene Papas, Claudia Cardinale, Olivia de Havilland, Robert Shaw, Fernando Rey, Dirk Bogarde i Candice Bergen. Nakon filma "The Adventurers", nije dobio dobre kritike, i nije uspio da prodre u Holivud.


 Umro je u 74. godini života.