img03

Maja Sabljić

Rodjena je u Obrenovcu, 10. januara 1960. godine. Mladost su obeležile njene dve velike ljubavi – gluma i psihologija. Znala je da će jedno svakako biti njeno životno opredeljenje. Postala je glumica, ali se, prema sopstvenim rečima, svakodnevno bavi i nekom vrstom psihologije, jer voli da pomaže ljudima i da ih razume. Pored toga, dobar psiholog se krije u svakom dobrom glumcu.
Maja Sabljić spade u red srpskih glumica koje plene svojim šarmom i izgledom. Visoka 1.74, vitka i dopadljiva, zavodila je i reditelje i publiku. Ipak, njen zaštitni znak je zarazni smeh, optimizam i pozitivna energija koju je širila svuda oko sebe.
Maja Sabljić ostvarila je zapažene uloge u mnogim jugoslovenskim i srpskim filmovima. Prvu rolu imala je u filmu “Lične stvari”, snimljenom 1979. godine. To je, zapravo, priča o njoj samoj. Govori o devojci, Maji Sabljić, koja posle završene gimnazije pokušava da upiše Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu, jer iznad svega želi da postane glumica. U početku sve izgleda sjajno, uspeva da prođe u uži izbor kandidata, ali, na žalost, ne biva primljena u prvom krugu. U ovom zanimljivom ostvarenju, pored Maje Sabljić, igraju i Sonja Savić, Zoran Cvijanović, Olivera Ježina i Svetislav Goncić.
 
Nakon toga, ova harizmatična srpska glumica zaigrala je i u filmovima: “Savamala“, “13. jul”, “Groznica ljubavi”, “Kamiondžije opet voze”, “Pazi šta radiš”, “Kamiondžije 2”, “Pozorište u kući 5”, “Mis”, “Sulude godine”, “Druga Žikina dinastija”, “Bolji život”, “Masmediologija na Balkanu”, “Poltron”, “Vuk Karadžić”.
 
Tokom devedesetih godina snimila je “Balkansku perestrojku”, “Pokojnika”, “Bolji život 2”, “Sveto mesto”, “U ime zakona”, “Malu”, “Policajca sa Petlovog brada 2”. Zanimljive role imala je i u filmovima: “Juriš na skupštinu”, “Sekula nevino optužen”, “Prvi put s ocem na jutrenje”, “Biće bolje”, “Ni na nebu, ni na zemlji”, “Laža i paralaža”, “Povratak lopova”, a mlađa publika je svakako pamti i po ulozi u filmu “Lajanje na zvezde”, Zdravka Šotre.
 
Posle 2000. godine imala je uloge u filmovima “Bumerang”, “Ona voli Zvezdu” i “Lavirint”.
 
Glumila je i u TV seriji “Policajac sa Petlovog brda” i “Vuk Karadžić”, gde joj je posebno draga uloga Mine Karadžić, Vukove ćerke. Glavnu ulogu imala je i u TV filmu “Devojka s lampom”, režisera Miloša Radivojevića, gde tumači lik poznate slikarke Milene Pavlović Barili.
 
Pored filmova, Maja Sabljić se oprobala i na “daskama koje život znače”. U Narodnom pozorištu igrala je u predstavama “Majstor i Margarita”, “Breht” i “Gospođa ministarka”, a sa Ljubišom Ristićem radial je tri godine u KPGT-u.
 
Televizijska publika je pamti I kao šarmantnu i zabavnu voditeljku serije “Zvezdana prašina”.