img03

Faruk Begoli

Faruk Begoli je rodjen u Peći 1944. godine. U Beogradu je diplomirao na Fakultetu dramskih umetnosti i započeo filmsku karijeru već 1966. u filmu "Pogled u zenicu sunca" Veljka Bulajića.

U nekadašnjoj jugoslovenskoj kinematografiji ostvario je više od 60 uloga, kako u igranim filmovima, tako i u televizijskim dramama i serijama.

Begoli je saradjivao sa rediteljima Purišom Djordjevićem u filmovima "Podne", "San", "Jutro". Igrao je u popularnim ostvarenjima filmovima "Vuk sa Prokletija", "Bitka na Neretvi", "Derviš i smrt", "Čuvar plaže u zimskom periodu"...

Poslednju ulogu na velikom ekranu ostvario je prošle godine, u filmu Sunaja Race "Kosovo - očajnička potraga", za koji je pisao i scenaro.

Begoli je takodje bio koscenarista srpskog filma "Stršljen" iz 1998. godine.

Kao profesor glume radio je na Višoj pedagoškoj školi u Prištini, a zatim , od 1989. godine, na Fakultetu umetnosti u Prištini.

U Udruženju filmskih glumaca Srbije kolege su na vest o smrti Begolija rekle da ga se u Beogadu mnogi sećaju po dobrim ulogama, profesionalnoj i ljudskoj saradnji.

Njegovo ime biće pomenuto na predstojećem Festivalu glumačkih ostvarenja u Nišu, koji redovno odaje počast umetnicima preminulim izmedju dva festivala, kažu u Udruženju filmskih glumaca.