img03

Branimir Brstina

Branimir Brstina je srpski glumac koji je rođen u Banatskom Velikom Selu, 4. januara 1960. godine. Branimir se školovao u Zrenjaninu, gde je završio i osnovnu i srednju školu, odnosno gimnaziju. Godine 1982. diplomirao je glumu.
Branimir Brstina je glumu diplomirao na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu u klasi Miroslava Dedića. Branimir je prvu ulogu imao odmah nakon što je završio studije. To je bila uloga u predstavi Narodnog pozorišta, "Lenjin, Staljin, Trocki".
Branimir Brstina je stalni član Ateljea 212 od 1983. godine. Podjednako je glumio i u pozorištu i na televiziji. dobitnik je mnogih prestižnih nagrada i priznanja. Kao Sreta Numera u predstavi “Narodni poslanik” nagrađen je na MES-u u Sarajevu 1991. godine, Sterijinom nagradom 1992. godine, Godišnjom nagradom grada Beograda za sezonu 1992 godine, Nagradom JDP-a, nagradom “Raša Plaović” i nagradom “Zoran Radmilović”.
Za ostvarenje lika Bore Šnajdera u predstavi “Razvojni put Bore Šnajdera”, pored Zlatnog medaljona na 16. Svečanostima “Ljubiša Jovanović”, nagrađen je i “Ćuranom”, na Danima komedije, Sterijinom nagradom, Godišnjom nagradom Narodnog pozorišta i nagradom na Zemun-Festu.
Za ulogu Pileta Kopileta u predstavi “Kus petlić” dobio je “Ćurana” na Danima komedije i nagradu Udruženja dramskih umetnika Šapca na Svečanostima “Ljubiša Jovanović” 1990. godine.