img03

Neda Ognjanović

Dugogodišnja članica Beogradskog dramskog, odnosno Savremenog pozorišta Neda Brgić-Ognjanović, rođena je 30.juna.1928.godine u Zagrebu, a umrla 20.aprila 2006.godine u Beogradu.

U riječkoj Gimnaziji pravilnoj govornoj dikciji posebno je posvećivala pažnju profesoka srpskohrvatskog jezika Desanka Jeletić. Ljubav prema književnosti i lepoj kazanoj reči, odveli su Nedu Brgić u Glumačku školu u Zagreb, na kojoj je položila audiciju, ali poziv za školovanje je otišao na ogrešnu adresu (u Pulu umesto na Rijeku). Da ne gubi godinu, upisuje se na Pravni fakultet u Zagrebu. Kada je školske 1950/1951 otvorena Pozorišna akademija u Beogradu, upisala je grupu glume. Te godine primljeno je 36 kandidata, a među njima i četvoro iz Zagreba: pored Nede Brgić, bili su još Nada Subotić, Desa Gvozdenović i Vanča Kljaković. Naredne godine je otvorena Akademija u Zagrebu i njih troje su se vratili, a neda je ostala u Beogradu. Njene kolegenice su bile Sibina Bogunović (kasnije Mijatović), Olga Brajović, Jelena Jovanović-Žigon, Ljiljana Kontić-Bojanić, Olivera Kostić, Slavka Jerinić, a među kolegama su bili Branislav-Ciga Jerinić, Dragan Laković, Petar Banićević, Bogić bošković, Dejan Čavić, Pavle Minčić, Momčilo Ćira Životić. Bila je u klasi Jože Rutića, a asistent je bio Stevo Žigon.

Po završetku akademije otišla je u Narodno pozorište u Niš, sa rediteljem Dušanom Rodićem, koji će kasnije postati njen suprug. U Niškom pozorištu provela je četiri veoma plodne godine (1953-1957), gde su joj reditelji bili iskusni Dušan Životić i Velimir Živojinović Masuka, a od mlađih, Rajko Radojković, Aleksandar Đorđević, Dušan Rodić.

Filmovi: Bube u glavi
Serije: