img03

Sanja Ilic

je srpski kompozitor i arhitekta. Rođen je 1951. u Beogradu. Njegov otac je kompozitor Miodrag Ilić Beli, a brat kompozitor Dragan Ilić koji svira u Generaciji 5. Jedan od pradeda mu je bio akademik Jovan Žujović, a drugi solunac i poslanik Aleksa Žujović. Bio je oženjen Zlatom Petković.
 
Kada je imao 12 ili 13 godina, napisao je muziku na tekst Duška Radovića koju je izvodio Dragan Laković. Kada je imao 16. godina, poslao je svoju kompoziciju „Baj, baj, baj“ na izbor za pjesmu kojom je Jugoslavija trebalo da se predstavi na Evroviziji 1968. Njegovu kompoziciju je izvela Bisera Velentanlić na istom takmičenju u Opatiji 1976. Diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu.
 
Kao mladić je nastupao u grupi Vragolani, a zatim u grupi San. Njegov najbolji prijatelj Predrag Jovičić Trta koji je bio pjevač grupe San, poginuo je od strujnog udara u toku koncerta u dvorani Čair u Nišu 1975. U znak sjećanje na njega, snimio je album Uspomene. Sedamdesetih godina 20. vijeka je komponovao muziku za himnu fudbalkog kluba Crvena zvezda na tekst Ljubivoja Ršumovića: „Sve što smo želeli, sve što smo hteli. To su nam dali, crveno-beli“. Njegova pjesma „Halo, halo” u izvođenju grupe Aske predstavljala je Jugoslaviju na Pjesmi Evrovizije 1982. Njegova pjesma „Princeza” u izvođenju Slađane Milošević i Dade Topića, bila je kandidat na jugoslovenskom izboru za Pjesmu Evrovizije 1984.
 
Grupu Balkanika je osnovao 1998, a prvi koncert je održan 26. juna 2000. Sa Balkanikom je nastupao na koncertima širom svijeta.
Filmovi: Karaula
Serije: