img03

Miljenko Prohaska

Miljenko Prohaska je hrvatski kompozitor, aranžer, dirigent, kontrabasist i pedagog koji ujedno predstavlja jednu od najsvestranijih i najznačajnijih ličnosti posleratnog džeza u Hrvatskoj. Najpoznatiji je po svom delovanju kao dirigent Plesnog orkestra ( Big Banda ) Radio Zargeba, kasnije RTV Zagreba.
 
Rođen je 17. septembra 1925.
 
Prohaska je rođen 1925 godine u Zagrebu gde je pohađao nižu muzičku školu u kojoj je učio da svira violinu, da bi 1951 godine završio srednju muzičku školu – odsek kontrabas. Zatim je 1956 godine diplomirao na teorijsko – nastavničkom odseku Muzičke akademije u Zagrebu.
 
Miljenko je već sa devet godina debitovao kao usni harmonikaš u kvintetu usnih harmonika Branka Kralja i od tada potiču i njegovi kontakti sa džezom. Nakon učenja kontrabasa počeo je sa tim instrumentom da sarađuje u orkestrima Zlatka Černjula, Branka Milina, Veljka Šćukanca i Moše Marjanovića. Od sredine pedesetih pa do samog kraja osamdesetih godina bio je kao kontrabasist član: ‘Zagrebačke filharmonije’ , ‘Simfonijskog orkestra Radio Zagreba’, ‘Orkestra Jugoslovenske radiodifuzije’, ‘Kamernog orkestra Radio Zagreba’, ‘Zagreb jazz kvarteta’ i mnogih drugih jazz sastava.
 
U ‘Zagrebačkom jazz kvartetu’ dosegao je visok stepen muziciranja u ritam – sekciji sa Silvijem Glojnarićem i međunarodnu Zagrebacki jazz quartetreputaciju nastupajući na brojnim internacionalnim džez festivalima i turnejama ( Bolonja, Comblain La Tour, Fraknfurt, Nirnberg itd ) kao i nizom nastupa po većim gradovima Jugoslavije. Moraju se takođe spomenuti njegovi nastupi na bledskim džez festivalima. U tom periodu snimio je i nekoliko značajnih albuma za diskografske kuće : ‘Philips’, ‘Atlanttic’ i ‘Fontanu’.
 
Nakon raspada ‘Zagrebačkog jazz kvarteta’ bio je član ‘Zagrebačkog jazz kvinteta’ sa kojim je nastupao na ljubljanskim džez festivalima, gde je uspostavio saradnju sa Boškom Petrovićem , sa kojim je nastavio saradnju i u drugim njegovim sastavima kao što su ‘Boško Petrović kvartet’ i ‘B. P. Convention’. Neko kratko vreme se okušao i u takozvanom jazz rock sastavima Popa Asanovića, ali se ubrzo ipak vraća u potpunosti radu sa ‘Plesnim orkestrom Radio – televizije Zagreb’.
 
Već na prvom bledskom džez festivalu Prohaska uvodi novine u repertoaru ‘Plesnog orkestra RTV Zagreb’ insistirajući na uvođenju folklornog melosa i ritma koji će se kasnije pokazati kao izuzetno dobar i značajan potez. Naime, tu praksu usvajaju i ostali naši džezisti što je dovelo i do međunarodnih priznanja jugoslovenskom džezu. Svakako da je jedna od najpoznatijih i najoriginalnijih njegovih kompozicija (balada ) koja je u svetu džeza priznata i na međunarodnom nivou – ‘Intima’.
 
Preminuo je u Zagrebu 29. maja 2014. godine.
Filmovi: Veliki transport
Serije: