img03

Veroslav Rančić

Veroslav Rančić je dramski pisac, filmski i televizijski scenarista, novinar i književnik, sa podjednakim uspehom ogledao se u svim navedenimstvaralačkim oblastima.
Na domaćim i inostranim radio-programima izvedeno mu je stotinu deset radio-drama, radio-komedija i radio-drama za mlade. Najveći broj ovihtekstova nagrađen je na anonimnim ili pozivnim konkursima jugoslovenskih radio-stanica.
Za različite emisije Radio Beograda napisao je više od dve hiljade priloga.
Televizijsko stvaralaštvo može se podeliti u dve grupacije. 
Uradio je sedam serija za mlade: Trinaestogodišnjaci (TV Sarajevo), Usijane glave (TV Beograd), Kontrolisani voz stiže na vreme (TV Zagreb),Detinjstvo mladosti (TV Sarajevo), Deco, pevajte s nama, Put oko sveta sa osam nota, Poslednja trka (TV Beograd), Seljače (TV Novi Sad).
Na konkursima jugoslovenskih televizijskih centara nagrađene su mu ili otkupljene i izvedene sledeće drame: Vode rastu odozdo (TV Beograd –drama je objavljena u Antologiji br. 3 TV Beograd), Slučajni krajputaši, Nadvožnjak, Poslednji noćnik, Trag (TV Sarajevo), Strogo kontrolisani vozstiže na vreme (TV Zagreb), Sentimentalne trice (TV Novi Sad). Scenario drame Dunja (TV Beograd) izabran je na konkursu Evrovizije i drama jeprikazana u svim zemljama članicama Evrovizije.
Filmovi: Vracanje, Špijun na štiklama
Serije: