img03

Vuk Kostić

Vuk Kostić je srpski glumac koji se proslavio mnogim ulogama kao što su one u „Maloj noćnoj muzici“, „Život je čudo“, „Klopka“ te u mnogim pozorišnim predstavama“Mušica“  i serijama poput „Gorki plodovi“.
Glumac Vuk Kostić je rođen 22. novembra 1979. godine u Beogradu. Rođen je u poznatoj porodici filmskog i pozorišnog glumca Mihajla Pljake Kostića. Posle osnovne škole je završio 11. Gimnaziju u Beogradu, a posle nje je krenuo na FDU. Bio je na klasi sa Nenadom Stojmenovićem, Sonjom Kolačarić, Bojanom Stefanović, Anom Maljević i Goranom Jevtićem. Tamo je diplomirao sa predstavom „Mušica“ 2001. godine.Bio je to početak velike karijere.
Vuk je već sa šest godina znao kako će jednog dana da bude glumac. Iako je uz pomoć oca naučio šta znači biti glumac, Vuk je priznao kako mu je od detinjstva uzor bio brat Nestor. U intervjuima je priznao kako je imao srećno detinjstvo sa bratom starijim od njega samo godinu dana.
Do 21 godine života Vuk i brat delili su sobu i živeli na Vračaru dok brat nije rešio da nastavi život dalje u inostranstvu. Glumac je priznao kako najlepše uspomene nosi sa mora gde je proveo mnoga leta. U Zadru su imali kuću sve dok nije počeo rat.
Prvi film u kojem je glumio bio je „Apsolutnih sto“. Radi se o prvencu koji ga je proslavio i koji mu je posle otvorio put prema drugim ulogama u filmovima i predstavama. Ovim je filmom Vuk pokazao da je veliki talenat.
Nagrade i priznanja:
- Nagrada „Golden Alexander“, za najboljeg glumca, za ulogu u filmu „Apsolutnih sto“, na Međunarodnom filmskom festivalu u Tesaloniki (2001)
- Nagrada za najboljeg glumca, za ulogu u filmu „Apsolutnih sto“ na Međunarodnom filmskom festivalu u Parizu (2002)
- Nagrada „Zlatna mimoza“, za najboljeg glumca, za ulogu u filmu „Apsolutnih sto“, na Jugoslovenskom filmskom festivalu u Herceg Novom (2002)
- Nagrada „Naisa“ za najbolje ostvarenje, za ulogu u filmu „Apsolutnih sto“, na Festivalu glumačkih ostvarenja u Nišu (2002)
- Prva nagrada za najboljeg glumca, za ulogu u filmu „Apsolutnih sto“, na Jugoslovenskom filmskom festivalu u Sopotu (2002)
- „Sterijina nagrada“ za najboljeg glumca, za ulogu u predstavi „Velika drama“ (2002)
- Nagrada „Bora Stanković“ za ulogu u predstavi „Jastučko“ (2004)
- Nagrada Beogradskog dramskog pozorišta za najbolje ostvarenje, za ulogu u predstavi „Villa Sachino“ (2004)
- Nagrada „Cezar“, Francuske akademije za ulogu u filmu „Život je čudo“ (2005)