img03

Gorica Popović

Gorica Popović (Kragujevac, 13. avgust 1952) je srpska glumica.

Rođena je u Kragujevcu 13. avgusta 1952. godine. Završila je studije glume na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Na istom fakultetu je od 1976. asistent profesora Predraga Bajčetića na predmetu Dikcija i gluma.

Od 1982. godine Gorica Popović je stalna članica ansambla beogradskog Ateljea 212. Na filmu je debitovala ulogom novinarke u Mirisu poljskog cveća(1977) beogradskog reditelja Srđana Karanovića. Već za prvu veću ulogu, devojke koja sumnja u ljubav svog mladića, u Nacionalnoj klasi (1979) Gorana Markovića, nagrađena je na nacionalnom festivalu u Puli Zlatnom arenom.

Uporedo sa glumačkom karijerom, Gorica Popović se bavila i pevanjem. Bila je član vokalno-instrumentalnog sastava Suncokret.

Na festivalu u Nišu je dva puta nagrađena za tri uloge nagradom Carica Teodora. Prvi put za ulogu srednjovekovne srpske vlastelinke u filmu Dorotej Zdravka Velimirovića, drugi put za ulogu partizanke u filmu Pad Italije Lordana Zafranovića 1981. godine, i za ulogu TV-režiserke u filmu U raljama života Rajka Grlića 1984. godine.

Gorica Popović je glumila i u velikom broju TV-drama i serija. Gledaoci je pamte kao sekretaricu Daru u popularnoj TV-seriji Bolji život.