img03

Boro Stjepanović

Boro Stjepanović je Rođen u selu Planinica (Vareš, BiH) 8.5.1946. godine, je bosanskohercegovački glumac i režiser.
Apsolvirao je jugoslovensku i svetsku književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu 1969. godine i diplomirao glumu na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu 1971. godine. Odigrao je više od pedeset pozorišnih uloga.
Režirao je u Sarajevu (Otvorena scena OBALA, Kamerni teatar 55),u Mostaru i Podgorici. Na televiziji je igrao u više tv-filmova (Andra i Ljubica, Bife Titanik) i tv-serija (Građani sela Luga, Filip na konju, Osma ofanziva, Volim i ja narandže, Oriđinali, Viza, Naša mala klinika, Lud - zbunjen - normalan). Igrao je u preko pedeset filmova (Sjećaš li se Doli Bel, Ko to tamo peva, Čudo neviđeno, Miris dunja, Kuduz, Gluvi barut, Urnebesna tragedija, Ničija zemlja,Ovo malo duše). Pedagoškim radom počeo se baviti 1971. godine asistirajući na predmetima Dikcija (1971-1973.) i Gluma (1976-1981.), na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Učestvovao je u osnivanju Akademije scenskih umetnosti u Sarajevu, gdje je radio od 1981. do 1992. godine. Školske 1992/93. godine bio je profesor na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.
Jedan je od osnivača Fakulteta dramskih umetnosti na Cetinju (1994. godine), gde i danas radi kao redovni profesor na predmetu Gluma. Kao gostujući profesor predaje glumu i na Umetničkoj akademiji u Osijeku.
Za glumački rad nagrađivan je na Danima komedije u Jagodini, Dečijem festivalu u Kotoru, Jugoslovenskom pozorišnom festivalu u Užicu i Sterijinom pozorištuu u Novom Sadu. Napisao je četiri knjige iz pedagogije glume: "Gluma I; Rad na sebi", "Gluma II; Radnja", Gluma III; Igra" i "Audicija; Sve o prijemnom ispitu". Prve dve dobile su Sterijinu nagradu za teatrologiju, 1998. godine.

Filmovi: Gorcilo
Serije: