img03

Radoslav Milenković

Radoslav „Rale“ Milenković (Novi Sad, 17. februar 1958) je srpski filmski, televizijski i pozorišni glumac i pozorišni reditelj.
Studirao je glumu na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi profesora Branka Pleše, a pozorišnu režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Dejana Mijača.
 
Glumio je u velikom broju filmova i pozorišnih predstava. Bio je stalni član ansambla Jugoslovenskog dramskog pozorišta od 1987. godine. Odigrao je i brojne uloge u drugim beogradskim pozorištima (Atelje 212, Beogradsko dramsko pozorište, Zvezdara teatar, Narodno pozorište, Beograd), kao i u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu.
 
Režirao je u brojnim pozorištima Jugoslavije (Srbije), Mađarske i Švedske.
 
Bavio se i pedagoškim na Akademiji umetnosti u Novom Sadu od 1989. do 1993. godine (predmeti: gluma, dikcija) i na Univerzitetu u Kapošvaru (Mađarska)
 
Od 1995. do 1996. godine bio je direktor drame Srpskog narodnog pozorišta.
 
 
2001. godine bio je direktor Filmskog festivala u Nišu.
 
Od 2005. godine stalni je reditelj drame Srpskog narodnog pozorišta.
 
Objavio je knjige poezije:
 
„Tačka. Pepeo. Poezija.", Matica srpska, Novi Sad, 1982. godina
„Krhotine“, Krovovi, Sremski Karlovci, 1993. godine.
Filmografija:
1981 - Široko je lišće
1988 - Braća po materi
1989 - Boj na Kosovu
1995 - Ubistvo s predumišljajem
1996 - Lepa sela lepo gore
1998 - Mare largo
1998 - Rane
1998 - Točkovi
1999 - Pljčka trezora
2001 - Normalni ljudi
2002 - Ilaria Alpi - Il più crudele dei giorni
2004 - Sivi kamion crvene boje
2006 - Šejtanov ratnik
2006 - Sedam i po
2007 - Četvrti čovek
2008 - Bledi mesec
2009 - Beogradski fantom
2009 - Đavolja varoš
2009 - Čekaj me, ja sigurno neću doći
2011 - Koriolan
2011 - Parada
2012 - Led
2012 - Smrt čoveka na Balkanu
2012 - Istalgija
2013 - S/Kidanje