img03

Aleksandar Stojanović

Aleksandar Stojanović (Beograd, 31. maj 1939 - Beograd, 29. oktobar 1990) bio je poznati jugoslovenski i srpski filmski producent.
 
Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu. Tokom studija je pokazao veliko interesovanje za amatersko pozorište, a po diplomiranju je postao jedan od najmlađih upravnika u pozorištu na Crvenom Krstu. U status slobodnog filmskog radnika je prešao 1974. godine kada je osnovao „Tele film“ i tu radio do 1976. godine.
 
Godine 1976. je prešao u produkcijsku kuću „Centar film“ gde je radio kao direktor filma. Bio je direktor produkcije filmova Miris poljskog cveća, Specijalno vaspitanje, Nacionalna klasa, Petrijin venac.
 
Sa grupom mladih i proverenih filmskih radnika 1980. godine pokrenuo „Art film“ koji je sve do 1990. godine aktivno učestvovao u srpskoj i jugoslovenskoj kinematografiji. Bio je ovo potpuno novi tip producentske kuće koja se o filmu brinula od ideje do njegove eksploatacije kako na domaćem, tako i na inostranom tržištu.
 
Aleksandar Stojanović je postao prototip nezavisnog američkog ili zapadnoevropskog producenta povezujući na najbolji mogući način zahteve tržišta za željama autora, snimajući filmove koje je istovremeno odlikovala velika gledanost i brojne nagrade na filmskim festivalima.
 
Aktivno je učestvovao u produkciji 30 domaćih dugometražnih filmova, a pružio je šansu mladim filmskim autorima ne samo iz Srbije, već i iz ostalih republika bivše SFRJ.
 
Bio je producent u prvoj koprodukciji sa Argentinom za film „Put na jug“.
 
Filmovi: Balkan Ekspres, Variola vera
Serije: