img03

Milan Lane Gutović

Milan „Lane“ Gutović (Umka, Beograd, 11. avgust 1946) je srpski filmski, televizijski i pozorišni glumac.
 
Milan je rođen u Umci gradskom naselju Beograda, 11. avgusta 1946. Završio Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju y Beogradu i 1967. godine došao u Jugoslovensko dramsko pozorište. Živi u Beogradu, Kumodražu sa suprugom Biljanom ima ćerku Milicu i sinove Janka i Spasoja.
 
Igrao je u predstavama „Protekcija“, „Kad su cvetale tikve“, „Buba u uhu“, „Za kim zvono zvoni“, „Pučina“, „Kolubarska bitka“, „Valjevska bolnica“, „Narodni poslanik“ itd. Neke od tih uloga donele su mu Sterijinu nagradu, „Ćurana“ na „Danima komedije“ u Jagodini, nagradu „Zoran Radmilović“ i nekoliko godišnjih nagrada JDP.Poslednjih deceniju i više igra svoj „Kabare“ sa kojim je gostovao širom sveta.Filmsku karijeru započinje 1968. godine u filmu Radoša Novakovića Bekstva, nakon koje je usledio bogati kinematografski opus. Veće sporedne i epizodne uloge je igrao u nekoliko filmova kao što su SB zatvara krug i Povratak otpisanih. Prvu glavnu ulogu igra 1979 u filmu Miće Miloševića Drugarčine koji ga je angažovao i 1981 za film Laf u srcu čiji su scenario pisali Siniša Pavić i Ljiljana Pavić gde se epizodno pojavio kao Srećko Šojić i uloga se osim gledaocima dopala i Siniši Paviću i Mići Miloševiću. Godinu dana kasnije, odlučuju da njegov lik prošire i snimaju film Tesna koža, gde je sa Nikolom Simićem igrao jednu od glavnih uloga i koja je doživela enormnu gledanost. Te zbog toga snimaju nastavke 1987, 1988, 1991. Osim toga veće i glavne uloge ostvaruje i u filmovima Erogena zona, Debeli i mršavi,Crna Marija, Majstor i Šampita i Špijun na štiklama.
 
Prvu veću ulogu na televiziji ostvaruje 1971. u seriji Siniše Pavića Diplomci. Veću popularnost stiče kao Đan Karlo Maroti u Boljem životu i Dragoslav u Otvorenim vratima. Nastupio je u više od 400 epizoda serije Pustolov, koja je emitovana na RTS-u, kao program za decu i mlade. Najveću popularnost na televiziji je stekao 2006. godine u televizijskoj seriji Bela lađa kada je ponovo zaigrao lik Srećka Šojića iz Tesne kože koji je igrao do 2011.
Bio je voditelj i autor nekoliko emisija i kratkih humorističko-satiričnih priloga na Televiziji Pink, TV Foks i RTS. Njegove najpoznatije emisije su Oralno doba i Ne može da škodi.
 
Nagrade:
 
-Dobitnik je nagrade Zoran Radmilović 1988. za ulogu Uče u drami „Ruženje naroda u dva dela“
-Godine 1989. u Puli je dobio „Zlatnu arenu“ za ulogu u filmu „Poltron“.
-Godine 2006. na 41. Filmskim susretima u Nišu dobio je nagradu Car Konstantin za uloge u filmovima Uslovna sloboda i Sedam i po.
-Dobitnik je nagrade „Raša Plaović“ 2007. za ulogu Falstafa u predstavi „Vesele žene vindzorske“ Narodnog pozorišta u Beogradu.
-Godine 2014. je dobio nagradu koju mu je dodelio najgledaniji makedonski estradni TV magazin – Backstage, koji se svakodnevno emituje na prvom kanalu Makedonske Radio Televizije, za ulogu Srećka Šojića u filmu Tesna koža, koji je najrepriziraniji strani film u zemlji i najveći filmski favorit makedonske publike.