Pored mene

Pored mene

2015
Pored mene je srpski film iz 2015. godine, u režiji Stevana Filipovića, koji je zajedno sa Milenom Bogavac napisao i scenario.
 
Film je premijerno prikazan na Filmskom Festivalu u Puli 20. jula 2015. godine, gde je osvojio Zlatnu arenu za najbolji dugometražni film u međunarodnom programu, dok je premijeru u Srbiji imao 23. septembra 2015. godine. Scenaristi filma su dobili nagradu na Festivalu filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji 2016. godine.
 
Olja je profesorka istorije u gimnaziji, mlada, puna entuzijazma i zainteresovana za alternativne metode edukacije. Njena borba se svodi na priču sadašnjice, borba jednog građanina protiv osoba na funkciji koji ne mare za ono čemu su nadležni (direktorka gimnazije Svetlana-Mirjana Karanović), koju pokušava ubediti da preuzme nešto po pitanju empatije prisutne kod đaka, dok (ne) dobije očekivani odgovor. Kasnije sama traži alternativne načine pomoći u koje je uverena da mogu „probuditi" decu (organizovanje ekskurzije). Živi u braku sa slikarem, čija je poslednja izložba izazvala burne reakcije u javnosti. Grupa huligana tu izložbu vidi kao povod da je napadne. Snimak napada kače na internet. Narednog dana Olja otkriva da je to uradio neko od njenih učenika. Oduzima im mobilne telefone, zapreti odlaskom u policiju, ako sami ne prijave krivce i u afektu odlučuje da ih zaključa u školsku zgradu dok to ne urade. U želji da zajedno reše problem, ali i iz nemogućnosti da napuste školsku zgradu učenici počinju da komuniciraju. Tokom jedne noći, o sebi i svojim drugovima iz razreda saznaće više nego svih prethodnih godina, i više nego što su ikad očekivali. Ta noć će zauvek promeniti njihove živote, stavove i razmišljanja.

Molimo Vas da aktivirate JavaScript